Filter
- Onderweg
- Autostoelen
Autostoelen
Autostoelen kiezen en gebruiken
Als je nadenkt over het kopen van een autostoeltje, kom je heel veel mogelijkheden tegen. Of je nu een autostoeltje koop voor een baby, peuter of een ouder kindje, Op deze pagina leggen we uit waar je op moet letten.
Juiste formaat
Je kindje moet reizen in een autostoeltje van het juiste formaat. Als ze dat niet doen, zijn ze misschien niet veilig, en overtreed je de wet. Kies het juiste autostoeltje voor de lengte van je kind (i-Size) of het gewicht (R44).
Hoe je een autostoeltje kiest: wat is het juiste autostoeltje voor mijn auto?
Zodra je het juiste autostoeltje hebt gevonden voor je kind, moet je controleren of deze wel in je auto past. Als je auto geen ISOFIX-bevestigingspunten heeft, moet je een autostoel kiezen die op zijn plaats blijft via het gordelsysteem van je auto. Als je auto ISOFIX-bevestigingspunten heeft, kun je kiezen voor een autostoeltje met een ISOFIX-bevestigingspunt of een die gebruikmaakt van de autogordel.
Bezig met laden...




Autostoelen online kopen
Wat is i-Size?
i-Size is een Europese standaard voor de veiligheid van autostoelen en is ingesteld in 2013. De R129-/i-Size-standaard voor autostoeltjes is de nieuwste veiligheidsstandaard voor autostoeltjes.
Waarin onderscheid i-Size zich van ECE R44?
De oudere ECE R44-standaard is gebaseerd op het gewicht van je kind. i-Size, daarentegen, is gebaseerd op de lengte.
De richtlijnen voor het geschikte autostoeltje op basis van de lengte van een kind. Meestal weten ouders de lengte van hun kind beter dan hun gewicht. Dit betekent dat i-Size het gemakkelijker maakt om ervoor te zorgen dat je kind het juiste autostoeltje krijgt.
De veiligheid van i-Size voor je gemoedsrust
i-Size-autostoeltjes worden beschouwd als de veiligste standaard, dankzij de extra hoofd- en nekbescherming. Dit komt doordat:
-
Testresultaten op basis van zijdelingse botsingen onderdeel zijn van de i-Size-standaard.
-
i-Size-veiligheidstesten worden uitgevoerd met behulp van geavanceerde Q-dummy's, die meer sensoren bevatten dan de dummy's voor de R44-test.
-
Je baby moet tot de leeftijd van minimaal 15 maanden in de zeer veilige achterwaartse rijrichting reizen. Sommige i-Size-autostoeltjes kunnen zelfs in de achterwaartse positie gebruikt worden totdat je kind 1,05 meter is, ongeveer rond de 4 jaar.
Veiligheidstips voor autostoeltjes: Moet mijn kind voorwaarts of achterwaarts reizen?
-
Kinderen die voorwaarts gericht reizen, kunnen naar voren worden gelanceerd bij een frontale botsing. Dit zet druk op het hoofd en de nek, wat kan leiden tot zwaar letsel.
-
Als je kind achterwaarts gericht reist, verspreidt het autostoeltje de kracht van de klap over de gehele rug, waardoor het kwetsbare hoofd en de nek worden beschermd.
-
Bij 70% van de ongelukken gaat het om een frontale botsing, daarom is het veiliger voor je kinderen om achterwaarts gericht te reizen totdat hun spieren en botten goed genoeg zijn ontwikkeld.
-
Alle kinderen tot 9 kg moet achterwaarts gericht reizen bij het gebruiken van een ECE R44-autstoeltje.
-
Als je gebruikmaakt van een i-Size-autostoeltje moeten baby's achterstevoren in de auto te zitten totdat ze 15 maanden oud zijn.
-
Expert raden aan het autostoeltje zo lang mogelijk in achterwaartse rijrichting te gebruiken, tot de leeftijd van 4 jaar.
Leeftijd voor voorwaarts reizen in een autostoeltje
Veel ouders willen weten wat de juiste leeftijd is voor een autstoeltje voor voorwaarts reizen, maar dat is niet zo gemakkelijk als dat het misschien klinkt. Volgens de wet mag je kind voorwaarts reizen in een ECE R44/04-goedgekeurd autostoeltje zodra ze 9 kg zijn, ongeveer vanaf 9 maanden. Maar laat je niet verleiden deze switch te snel te maken. Er zijn veel goede redenen waarom ouders ervoor kiezen die leeftijd te verhogen voordat ze hun baby voorwaarts in een autostoeltje laten reizen.
Waarom is achterwaarts reizen het veiligst voor baby's en jonge kinderen?
Kinderen die voorwaarts gericht reizen, kunnen naar voren worden gelanceerd bij een frontale botsing. Dit leidt tot krachten op het fragiele hoofdje en nekje, wat kan leiden tot serieus letsel.
Als je kind achterwaarts reist, verdeelt het autostoeltje de krachten automatisch over de hele achterkant, waardoor het fragiele hoofdje en nekje worden beschermd. En aangezien 70% van de ongelukken botsingen van voren zijn, is het het veiligst voor kinderen om achterwaarts te reizen totdat hun spieren en botten zich voldoende hebben ontwikkeld.